JASNA JOVIĆEVIĆ

Kompozicija, saksofoni, elektronika
Rođena Subotičanka, diplomirala na Muzičkoj Akademiji Franc List u Budimpešti, na smeru jazz saksofon i stekla magistarsku diplomu York University u Torontu, iz muzičke kompozicije. Takođe se školovala u SAD-u, Brazilu i Austriji. Dobitnica je prve nagrade na Međunaronom Takmičenju Etno Muzike u Milanu, druge nagrade na Međunarodnom Balkan Art festivalu u Ljubljani, kao i treće nagrade na takmičenju za najbolju jazz kompoziciju Mađarske Jazz Federacije. Jasna je izabrana da predstavlja Srbiju i Crnu Goru na XII Evropskom Bijenalu Mladih Umetnika 2005 u Napolju. Svirala je sa istaknutim muzičarima u Mađarskoj, celoj Evropi i Kanadi. Provela nekoliko godina na studijskim putovanjima u New Yorku, Banfu,San Francisku, Španiji i Italiji. 2008. izdala svoj debi album “Invented Reality” sa originalnim kompozicijama i aranžmanom, sa cenjenim muzičarima lokalne scene Toronta, a 2013 album “Zvuk ptica” u Srbiji.

argaiv1023

Poslednjih desetak godina takođe radi i u prosveti, kao profesor flaute, saksofona, muzičke teorije i istorije. Momentalno je profesor u srednjoj muzičkoj školi Subotica, na jazz odseku.

Nastupala je po čitavoj Evropi, Južnoj i Severnoj Americi u raznim projektima sa istaknutim umetnicima.

Nakon dugog vremena provedenoj u dijaspori, vraća se u Srbiju 2008. Srbiju radi i svira sa cenjenim muzičarima naše zemlje. (Vasil Hadžimanov Bend, Konzilijum, Bisera Veletanlić, Rambo Amadeus i sl) a takođe vodi i svoju grupu Jasna Jovićević Improv Kolektiv od 2009. godine, u kojoj se izvode njena originalna dela, aranžirana za gudački kvartet, saksofone, elektroniku i gostujuće umetnike.

Školujući se u Indiji, Sloveniji i Italiji, stekla je sertifikat učitelja joge, i vodi svoj joga centar “Iskra joga” u Subotici. Autor je i vođa umetničko edukativnih projekata za decu i savremenu umetnost kroz nevladinu organizaciju, Udruženje građana “Artrust”, čija je i predsednica. Najpoznatiji projekti su “Mjuziklaža”, “Improv Kolektiv Internacionalna muzička rezidencija”, “12 Tona muzike” i “ Zvuk ptica”.

Jasna Jovicevic CV

 

jasna Jovićević